Nazovite nas

080 020 307

Poslovnice Bankomati

AMILA AHMETHODŽIĆ IZ SARAJEVA DOBILA STIPENDIJU AFS INTERKULTURA ZA ŠKOLOVANJE U ITALIJI


Naša Banka je i ove godine obezbijedila finansijsku podršku za stipendiranje jednog učenika srednje škole u inostranstvu, putem programa međunarodne razmjene AFS Interkultura(školska godina 2013/2014).

Od prijavljenih kandidata izabrana je Amila Ahmethodžić,učenica Treće gimnazije iz Sarajeva. Amila je rođena 9. 09.1997. godine u Sarajevu, gdje i danas živi. Odlična je učenica, a osim izuzetnog uspjeha u školi, u slobodno vrijeme bavi se muzikom. Svira violončelo, a porodično gaje i kulturu pjevanja. Amilina sestra je u školskoj 2012/13. učestvovala na tromjesečnom programu razmjene u Njemačkoj, što je Amilu ponukalo da se prijavi za međunarodnu stipendiju. Što se tiče Italije, gdje će u septembru ove godine nastaviti školovanje, kako sama kaže najviše je fascinira jezik, kultura i običaji ljudi.

Na inicijativu međunarodne, nevladine i neprofitabilne organizacije AFS Interkultura, koja  djeluje u Italiji,  i Udruženja građana Interkulturni susreti u BiH (UG ISU BiH), naša Banka se još 2006. godine uključila u projekat stipendiranja srednjoškolaca, koji jednu godinu imaju plaćeno školovanje u inostranstvu i boravak u porodici.

Do sada je Banka sponzorirala školovanje u inostranstvu za 8  učenika iz cijele BiH.

Učesnici ovog programa borave u porodici domaćinu u jednoj od država širom svijeta i pohađaju školu u istom gradu. Tokom programa razmjene, AFS organizacija održava više orijentacionih aktivnosti, kako bi učenicima pomogli da što brže i lakše prilagode na novu okolinu i kako bi pospješili proces interkulturnog učenja.

Kroz ovaj program nastoji se afirmisati vjerovanje u dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog bića bez obzira na naciju i religiju, te omogućiti mladim ljudima iz najrazličitijih sredina i zemalja da razviju znanje, vještine i razumijevanje potrebno za stvaranje pravednijeg i mirinijeg svijeta.

U periodu od 2002. do 2009.godine, zahvaljujući radu UG ISU BiH volontera, više od 80 učenika iz cijele BiH je učestvovalo u AFS programima razmjene učenika u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Rusiji, a od 2009.godine počinje se sa realizacijom ugošćavanja učenika iz inostranstva u BiH, kao učesnika AFS programa razmjene. Danas UG ISU BIH ima oko više od 35 aktivnih volontera na području BiH koji se brinu da učesnici programa, kako učenici, tako i porodice, dožive AFS iskustvo na što bolji način. 

Vaš preglednik je prestar, molimo unaprijedite vaš preglednik! Možete također instalirati Google Chrome klikom na ovaj text, koji je jedan od najboljih preglednika trenutno na tržištu i potpuno je besplatan.

×