Nazovite nas

080 020 307

Poslovnice Bankomati

PRVI U BIH OMOGUĆUJEMO ON-LINE APLIKACIJU ZA KREDIT ILI KARTICU


Za podnošenje zahtjeva za kredit ne morate ići u poslovnicu

Prvi u BIH  omogućujemo on-line aplikaciju za  kredit ili karticu

Intesa Sanpaolo Banka BiH prva  u Bosni I Hercegovini omogućava svojim klijentima da putem interneta pošalju zahtjev za nenamjenski gotovinski kredit. Osim što je jednostavnije i brže podnošenje upita, Banka  svim podnosiocima na njihov upit odgovara u vrlo kratkom roku, takođe putem e-maila

Sarajevo, 20.03.2012.

Kemal Danović, analitičar u Direkciji za razvoj distribucijskih kanala i koordinaciju sa filijalama, upoznao nas je sa svim karakteristikama i prednostima on-line  podnošenja zahtjeva za nenamjenski gotovinski kredit ili karticu. To je nova usluga Intesa Sanpaolo Banke koja omogućava klijentima apliciranje za kredit ili karticu sa bilo koje lokacije na kojoj imaju pristup internetu.

Kome je namijenjena ova usluga?

Ova usluga je namijenjena svim klijentima ISP Banke i onima koji to žele postati, a koji nemaju vremena posjetiti neku od naših poslovnica. Ako želite doći do gotovinskog kredita ili kartice u što kraćem roku, onda je naš on-line zahtjev za kredit Vaše pravo rješenje.

On-line zahtjev Vam pruža jednostavan način odobrenja kredita i/ili kreditne kartice gdje je Vaša jedina obaveza da popunite tražene podatke iz on-line zahtjeva na web stranici Intesa Sanpaolo Banke BiH. Bez dodatne papirologije i bespotrebnog gubljenja vremena višestrukim dolascima u poslovnicu, klijent dobiva brz odgovor putem e-maila. Ukoliko je odgovor potvrdan  tek tada trebate doći u poslovnicu i predati tražene dokumente koji potvrđuju osnovne lične i finansijske podatke iz popunjene on-line aplikacije. Nakon toga će klijent potpisati Ugovor o kreditu, i moći koristiti  odobrena sredstva. Na ovaj način, uz samo jednu posjetu odabranoj poslovnici Banke, realizujete zahtijevanu uslugu.

Za koje vrste kreditnih sredstava se može popuniti  on-line zahtjev?

Prije nego što popune zahtjev, klijentima savjetujemo da se putem naše web stranice najprije upoznaju sa proizvodima koji su u ponudi ISP Banke. On-line zahtjev klijenti trenutno mogu koristiti za nenamjenske, penzionerske kredite i kreditne kartice (MasterCard i VISA Charge kreditne kartice). Nakon što klijent popuni on-line zahtjev, te pročita i prihvati naše Opšte uslove poslovanja po kreditima stanovništvu, na e-mail će dobiti odgovor od Banke o statusu zahtjeva za kredit/karticu, te instrukcije o tome šta je od dokumentacije potrebno dostaviti. Na taj način se putem interneta obave sve pripremne radnje  kako bi jednim dolaskom u poslovnicu Banke klijent realizovao svoj kreditni zahtjev.

Kako se klijenti mogu informisati o prethodno spomenutim proizvodima?

Kada korisnik otvori našu web stranicu www.intesasanpaolobanka.ba, klikom na rubriku pod nazivom „Stanovništvo“,  otvorit će se padajući meni sa svim proizvodima namijenjenim stanovništvu. On-line zahtjev se nalazi na početnoj stranci Banke u dijelu „Internet Bankarstvo“  -Online zahtjevi. Izborom ove opcije, korisnik može odabrati, da li će pristupiti popunjavanju zahtjeva za kredit ili karticu ili će prije popunjavanja zahtjeva pogledati Uputstvo za korištenje i popunjavanje on-line zahtjeva.

Kako se popunjava on-line zahtjev?

Nakon što se klijent upozna sa proizvodima Banke i pročita Uputstvo za korištenje i popunjavanje on-line zahtjeva, pristupa unosu podataka u zahtjev za kredit/karticu koji je vrlo jednostavan. Sva polja u zahtjevu su obavezna (osim polja koja su predviđena za komentare). Polja nisu osjetljiva na veličinu slova, što znači da se zahtjev može popuniti sa velikim ili malim slovima ili njihovom kombinacijom. U slučaju da se neka od polja ne odnose na klijenta (npr. ako su klijentova primanja plata i topli obrok, tada u polje „Penzija (KM)“ unosi „nulu (0)“ ili oznaku „N“). Zahtjev neće biti poslan ukoliko nisu unesena sva potrebna polja. Ovo se odnosi i na „check“ polje koje je obavezno, a pored kojeg se nalazi link sa Opštim uslovima poslovanja za kredite stanovništvu, koje je klijent u obavezi pročitati. Oznakom ovog linka smatra se da je klijent upoznat sa svim odredbama utvrđenim Opštim uslovima poslovanja za kredite stanovništvu, te da prihvata sve obaveze i prava iz ugovora o kreditu koji su u skladu sa ovim dokumentom.

Šta se dešava nakon što klijent popuni zahtjev?

Dostavljeni podaci putem on-line zahtjeva se analiziraju i, nakon procjene, Banka klijentu šalje e-mail sa informacijom da li je zahtjev za kredit/karticu odobren,  uslovno odobren ili odbijen. U slučaju odobrenja, klijent dolazi u odabranu poslovnicu Banke sa potrebnom dokumentacijom, nakon čega se pristupa konačnoj realizaciji zahtjevane  usluge.

"Uvođenjem nove usluge on-line zahtjeva za kredit/karticu, naša namjera je da se klijenti što bolje informišu o proizvodu koji će koristiti, kao i o ostalim proizvodima Banke. Vjerujemo da će se, u narednom periodu, klijenti odlučiti za češće korištenje interneta i novih tehnologija u radu sa Bankom, što će, u konačnici, podići zadovoljstvo klijenata našim proizvodima i uslugama na višu razinu. Vjerujemo da će klijenti prepoznati nastojanja Banke da svoje usluge približimo savremenom vremenu i našim korisnicima usluga" , kazao je na kraju Kemal Danović, analitičar u Direkciji za razvoj distribucijskih kanala i koordinaciju sa filijalama.

Vaš preglednik je prestar, molimo unaprijedite vaš preglednik! Možete također instalirati Google Chrome klikom na ovaj text, koji je jedan od najboljih preglednika trenutno na tržištu i potpuno je besplatan.

×